Leeswijzer
Bij de nationale belangen, waarbij sprake is van de hiervoor genoemde ‘verplichte plannen’, staat in deze Toelichting aangegeven wat de strategisch relevante delen zijn, die in de NOVI zijn opgenomen. Deze zijn dan opgenomen onder de kop Strategisch relevante delen van beleid, dat opgaat in de NOVI.
Daarnaast is er beleid, dat niet opgaat in de NOVI, maar dat inhoudelijk wel verband houdt met de nationale belangen die in de NOVI aan bod komen. Immers, die nationale belangen zijn vaak gestoeld op breder rijksbeleid. Waar nodig wordt dit beleid, en in sommige gevallen ook programma’s, wet- en regelgeving en verdragsinformatie ter informatie genoemd. Deze informatie is opgenomen onder het kopje Gekoppeld huidig beleid.
Waarborgen van een goede toegankelijkheid van de leefomgeving
Strategisch relevante delen van beleid, dat opgaat in de NOVI
- Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR): De beleidsmatige onderbouwing uit de SVIR van de relevante artikelen uit het Bkl/Barro (zie tabel 'Relatie NOVI met SVIR')
Gekoppeld huidig beleid
Voor dit nationaal belang zijn delen van onderstaande verdragen, wet- en regelgeving, beleidsnota’s en beleidsprogramma’s relevant:
- Programma Langer Thuis[1] en Actielijn Wonen en Zorg (ouderenbeleid)[2]
- Programma Onbeperkt Meedoen![3]
- VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking[4]
- Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte[5]: Verplichting tot het geleidelijk realiseren van algemene toegankelijkheid (artikel 2a).
- Besluit Toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte[6]: Hierin is uitvoering gegeven aan artikel 2a van de Wgbh/cz
- Actieplan toegankelijkheid voor de bouw[7] Dit actieplan gaat uit van vrijwillige afspraken tussen partijen om de fysieke toegankelijkheid van gebouwen te verbeteren.
- Bouwregelgeving: Alle bouwwerken in Nederland moeten voldoen aan de minimumeisen uit het Bouwbesluit.
Het Bouwbesluit maakt onderscheid tussen nieuwe en bestaande bouwwerken en tussen verschillende gebruiksfuncties. Het Bouwbesluit stelt ook eisen aan de fysieke toegankelijkheid van gebouwen. Deze eisen zijn overgenomen in de opvolger van het Bouwbesluit onder de Omgevingswet, het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)[8].
- Instructieregel voor de openbare buitenruimte[9]: Deze instructieregel betreft het voor personen bevorderen van de toegankelijkheid van de openbare buitenruimte en is onderdeel van het Bkl. Deze regel houdt in dat bij nieuwe ontwikkelingen met gevolgen voor de inrichting van de openbare buitenruimte, in het gemeentelijk omgevingsplan rekening wordt gehouden met het bevorderen van de toegankelijkheid in die openbare buitenruimte
- Regeling Toegankelijkheid van het Openbaar Vervoer: Verdere verbetering van de toegankelijkheid van het OV door aanpassing van de streefcijfers in de Regeling Toegankelijkheid van het Openbaar Vervoer, in het bijzonder de cijfers voor de bus- en tramhaltes. Dit is een onderdeel van de actielijn Vervoer in Onbeperkt Meedoen!
- Het programma ‘Iedereen onderweg’[10]: Dit programma ziet toe op verbetering van het doelgroepenvervoer (VWS) en openbaar vervoer (IenW) en de aansluiting van die twee. Dit is een uitwerking van het onderdeel ‘Actieprogramma Doelgroepenvervoer en OV’ van de actielijn Vervoer in het programma Onbeperkt Meedoen!
Toelichting sluiten